Flexibel antwoord op de vraag naar zorgvastgoed

De zorg verandert voortdurend: wet- en regelgeving worden aangepast, de wensen en eisen van patiënten veranderen en technologie ontwikkelt in rap tempo. Apparatuur wordt eerder afgeschreven en operatiekamers en andere medische ruimtes gaan daardoor eerder op de schop. Al deze trends zorgen ervoor dat de vraag naar flexibele oplossingen in het zorgvastgoed groeit.

Hoe ga je als ziekenhuis of zorginstelling om met de verkorte levensduur van zorgvastgoed? Het antwoord ligt verborgen in modulair bouwen. Daarom slaan modulair bouwer Jan Snel en Medexs, specialist op het gebied van operatiekamers, spoedeisende hulp en intensive care, de handen ineen. Met ruime ervaring in modulair bouwen en kennis van de medische sector kan Jan Snel elke zorginstelling van passend vastgoed voorzien.

Modulair bouwen betekent dat huisvestingsoplossingen in de fabriekshal worden vervaardigd en vervolgens op locatie worden afgemonteerd. Terwijl de vergunningsprocedure nog loopt en de bouwplaats bouwrijp wordt gemaakt, kan er al gewerkt worden aan de benodigde units. Een circulair gebouwd ziekenhuis of aanbouw kan mede hierdoor 30 tot 50 procent sneller worden opgeleverd. Zo hoeven zorginstellingen niet lang te wachten op de nieuwste apparatuur en technologieën.

Een ander voordeel van modulair bouwen is dat de foutmarges minimaal zijn en uitvaldagen nauwelijks voorkomen. Hierdoor zijn de faalkosten aanzienlijk lager dan in traditionele bouw, waardoor zorginstellingen kunnen rekenen op optimale kostenbeheersing. Bovendien is modulair bouwen een duurzame oplossing doordat de units dankzij hun flexibele karakter eenvoudig hergebruikt kunnen worden.

Praktisch elke ruimte binnen een zorginstelling kan modulair worden gerealiseerd. Modulaire bouw is veel meer dan even een paar tijdelijke noodruimtes plaatsen bij een ziekenhuis vanwege acuut ruimtegebrek. Of u nu op zoek bent naar een volledig ziekenhuis, laboratorium, cleanroom, (hybride) OK-complex, polikliniek of MRI-ruimte: Jan Snel heeft het in huis.

Meer weten? Op 23 november vertellen Jorrit Janmaat en Jos Lans u graag alles over de mogelijkheden van modulair bouwen in de zorg tijdens Totaal-OK 2020.