sprekers

Wie spreken er tijdens het Totaal OK congres & beurs 2024?

Ayca Szapora

Ayca Szapora

Ayca geeft advies aan verschillende universiteiten in Nederland en in Duitsland.
Ze is tevens wetenschappelijk reviewer bij The American Journal of Psychology.
Haar hersenonderzoek resulteerde in meerdere wetenschappelijke publicaties over creativiteit,
onbewuste cognitieve strategieën en hoe je de manier kunt veranderen waarop je brein
problemen oplost en nieuwe ideeën vormt.

Haar boek “Veranderen voor luie mensen” geschreven met Paul Smit gaat over hoe
verandering écht werkt in het brein.

Ayca neemt je mee in de wondere werking van het brein en laat je de trucjes zien die je hersenen
met je uithalen. Ze legt uit wat de meest effectieve manier is om te communiceren en hoe je verbinding kunt maken.

Eelco Hoving

Eelco Hoving

Professor Eelco W. Hoving is als kinderneurochirurg werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis (WKZ) en als Clinical Director Neuro-oncologie verbonden aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Zijn neurochirurgische expertise betreft de operaties van hersentumoren bij kinderen. Sinds december 2022 worden deze complexe operaties uitgevoerd in een volledig geïntegreerde operatiekamer met een intra-operatieve (IO)- MRI. Dit biedt unieke mogelijkheden om tijdens de operatie MRI-beelden te verkrijgen die meteen verwerkt worden in het neuronavigatiesysteem. Deze unieke infrastructuur draagt bij tot volledige tumorresecties en betere identificatie van belangrijke hersenstructuren na Brainshift. Deze operatiekamer is onderdeel van het operatiecomplex van het WKZ en functioneert als een platform voor implementatie van innovatieve technologie.

Janet Vissinga

Janet Vissinga

In 1990 startte Janet Vissinga haar loopbaan in de medisch technische gezondheidszorg. Ze specialiseerde zich in de toepassing van verschillende luchtbehandelingssystemen in de (para) medische zorg, waarbij gebouwtechniek een grote rol speelt. De high care zorg trok haar aandacht en de toepassing van innovatieve technieken zette haar op het spoor van (ver)nieuwbouwtrajecten binnen o.a. operatiecentra. Het werd haar duidelijk dat de zorg niet of nauwelijks betrokken werd bij het maken van (ver)bouwplannen. Het waren de medisch specialisten die haar aanspoorden OKCN op te zetten om de brug van de zorg naar de bouw en vice versa te gaan vormen. De formule waar u vandaag meer over te horen krijgt, draagt bij aan de kwaliteit van het ontwerp- en realisatieproces en zorgt last but not least voor draagvlak binnen de zorg.

Peter Luscuere

Peter Luscuere

Peter Luscuere is emeritus-hoogleraar aan de TU Delft, sectie ‘Building Physics&Systems’, gasthoogleraar aan de Tianjin University, PR China en tevens oprichter van ‘Inspired Ambitions’, een onafhankelijk adviesbureau.
Peter heeft uitgebreide ervaring met het ontwerp van binnenmilieu, zowel in de industrie, de gezondheidszorg als de utiliteitsbouw. Als directeur bij RTB van Heugten en later bij Royal Haskoning was hij als adviseur/projectdirecteur betrokken bij meerdere spraakmakende projecten zoals het ING-house, Erasmus MC, Orbis te Sittard en Het Nieuwe Rijksmuseum.
Peter is geïnspireerd geraakt door Cradle to Cradle® hetgeen onder andere heeft geleid tot de visie Beyond Sustainability waarin het concept van ‘positive footprints’ wordt toegepast op alle natuurlijke hulpbronnen. Binnen de Roadmap Next Economy, een project met Jeremy Rifkin voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag was hij trekker van het transitiepad Circular Economy.

Bij zijn afscheidsrede komen deze werelden tezamen:

Letty Koopman-Springer

Letty Koopman-Springer

Ik werk al sinds 1980 op een OK complex en neem deze ruim 40 jarige ervaring mee in de bouw projecten op het OK complex . Na mijn start als operatieassistent werk ik nu al vele jaren als leidinggevende en manager van een OK. De laatste 8 jaar in OLVG en ben sinds 2019 bezig met het bouwteam van OLVG om de nieuwe hotfloor vorm te geven.
Een hele uitdaging om in een bestaande productie draaiende OK afdeling, door middel van uitgekiende schuifbewegingen, een totaal vernieuwd complex neer te zetten.

Bas van Eijndhoven

Bas van Eijndhoven

Bas, civiel ingenieur en oprichtend partner van 4Building, heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring met uiteenlopende, vaak complexere huisvestings- en bouwprocessen in de gezondheidszorg. Hij maakt daarin de koppeling en optimalisatie tussen organisatie en gebouw in werkproces, voorzieningen (ruimte, apparatuur & ICT) en beleving. Hij is inhoudelijk, analytisch, communicatief en procesmatig sterk en weet met zijn persoonlijke drive optimale resultaten te realiseren voor opdrachtgevers.

Laila Elmessaoudi

Laila Elmessaoudi

Lailla Elmessaoudi, sinds 2006 interieurarchitecte bij assar architects, specialiseert zich in het transformeren van ziekenhuizen en technische ruimtes tot gastvrije omgevingen. Haar carrière begon met een focus op zorgprojecten, waarbij ze werkte aan nieuwbouw- en renovatieprojecten van ziekenhuizen in Vlaanderen. Lailla ontdekte al snel haar passie voor het creëren van meer aangename en huiselijke omgevingen in klinische settings, met een sterke nadruk op patiëntgericht ontwerpen en het betrekken van alle belanghebbenden bij het ontwerpproces. Haar benadering omvat het ontwerpen van rustgevende omgevingen en het maximaliseren van gebruikersbetrokkenheid, wat resulteert in cocreatie en innovatieve oplossingen. Ze wil met haar expertise en toewijding aan mensgerichte gezondheidszorgomgevingen graag inspireren om de toekomst van de gezondheidszorg vorm te geven met mededogen en zorgzaamheid.

Thomas Brouwer

Thomas Brouwer

Architectuur is voor mij een ontdekkingsreis; je laten verwonderen door hoe organisaties werken en zoeken naar de mooiste oplossingen om deze te huisvesten. Zoeken naar de wegen die nog niet bewandeld zijn, de vraag achter de vraag te ontdekken om te komen tot nieuwe inzichten.
De diversiteit van architectuur in ruimtelijkheid, esthetiek, techniek en functionaliteit levert altijd interessante kruisbestuivingen op die meer zijn dan de som der delen. Deze samen met de opdrachtgever en gebruikers te verkennen en vorm te geven is mijn passie.

Frank Willem Jansen

Frank Willem Jansen

Prof dr Frank Willem Jansen, opgeleid als gynaecoloog (in het LUMC) is thans voorzitter van het Landelijk Netwerk de Groene OK (www.degroeneok.nl) en voorzitter van Medical Delta (www.medicaldelta.nl). In de laatste hoedanigheid geeft hij leiding aan de transdisciplinaire aanpak om innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg te ontwikkelen. Daarin is duurzaamheid een belangrijk onderdeel en met de Groene OK wordt landelijk van bottum-up, top- down oplossingen geformuleerd hoe die operatiekamer te vergroenen. Hij geeft daarmee leiding aan wetenschappelijk onderzoek om het ‘weten=meten’ inhoud te geven.
Daarnaast is hij beeldhouwer (www.frankwillemjansen.com).

Bas Hijl

Bas Hijl

Bas Hijl zal per 1 augustus 2024 de functie van Managing Director bij OKCN overnemen van Janet Vissinga.
Bas is een analytische, verbindende en ondernemende manager met hart voor de zorg. Zijn leiderschapsstijl is gericht op talentontwikkeling, coaching, motivatie en gericht op resultaat.
Zijn autodidactische aard en organisatiesensitiviteit maken hem een waardevolle aanvulling voor zowel medewerkers als opdrachtgevers van OKCN.
Bas heeft een achtergrond als OK-assistent en brede ervaring in diverse ziekenhuizen. Hij heeft zich bewezen als een charismatisch leider binnen de complexe zorg, met belangrijke management posities bij het Amsterdam UMC en het Erasmus MC. Gedurende deze periode heeft Bas meerdere bouwprojecten geleid en een visie ontwikkeld op flexibele, toekomstbestendige bouw, waarbij hij zorgprofessionals actief betrok.
Daarnaast biedt Bas als docent buiten het ziekenhuis grote meerwaarde, wat hem waardevol maakt voor de OKCN Academy.
Wij zien ernaar uit om samen met Bas verder te werken aan de missie en visie van OKCN en met u te werken aan de realisatie van innovatieve- en toekomstbestendige zorgomgevingen.

Roderick Metz

Dr. R (Roderik) Metz

Sinds 2011 ben ik als vaatchirurg werkzaam in het Spaarne Gasthuis te Haarlem. Mijn opleiding heb ik gevolgd in Utrecht (UMCU en Diakonessenhuis) en het Erasmus Medisch centrum in Rotterdam.
Als vaatchirurg (en destijds ook medisch manager chirurgie) ben ik nauw betrokken geweest bij het opstellen van de investeringsaanvraag voor de hybride operatiekamer in het Spaarne Gasthuis en was onderdeel van de stuurgroep aanbouw hybride operatiekamer. De realisatie van de hybride kamer heeft veel betekenis gehad voor de behandeling van (complexe) vaatchirurgische pathologie en is een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse praktijk.